Vaccinarea antigripala

Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate) care odata introduse in organism activeaza sistemul imunitar care va secreta anticorpi ce vor proteja organismul impotriva infectiei.
Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece productie de anticorpi dureaza cateva saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de minim 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie-martie. Dar daca vaccinarea nu s-a facut toamna, se poate face si la inceputul unei epidemii de gripa. Este bine sa stiti ca virusul gripal se gaseste intr-o mare varietate de tipuri si are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce inseamna ca, chiar daca v-ati vaccinat este posibil sa contactati o infectie cu alt tip de virus gripal, insa veti face o forma mult mai usoara de boala daca sunteti vaccinati.

Reactiile adverse posibile dupa vaccinare sunt:
- reactii locale de scurta durata la locul injectarii: durere, eritem, prurit sau,
- mai rar reactii sistemice de tip: febra, frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi; toate acestea sunt de scurta durata (1-2 zile) si sunt minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.
Vaccinurile antigripale sunt contraindicate in timpul unor boli febrile acute sau in caz de alergie la substantele componente (in special la ou).

In fiecare an, odata cu venirea toamnei si scaderea temperaturilor atmosferice, creste pericolul imbolnavirii de gripa, boala infectioasa de natura virala cauzata de virusul gripal.
Statistica medicala arata ca, anual, intre 5-15% dintre adulti si 15-42% dintre copii se pot imbolnavi de gripa, in ciuda faptului ca exista un mod eficient de a o preveni: VACCINAREA.
Majoritatea persoanelor care se imbolnavesc de gripa necesita repaus la pat de minimum 5 zile si o perioada de recuperare de pana la 2 saptamani.
Unele dintre ele pot dezvolta complicatii grave asociate acesteia (de ex. Pneumonie).
Oricine este susceptibil de a se imbolnavi de gripa, chiar si oamenii sanatosi, iar complicatiile cauzate de aceasta pot aparea la orice varsta.

Cum se transmite gripa?
Gripa se raspandeste rapid in comunitati si se transmite de la o persoana la alta prin tuse si stranut.
Virusul se transmite foarte usor: o persoana infectata aflata langa dvs. nu are nevoie decat sa vorbeasca, sa tuseasca sau sa stranute pentru ca sa fiti contaminat.
Atunci cand inspirati, aspirati mici particule care contin virusururi proiectate de catre persoana infectata in spatiul inconjurator. Virusul gripal continut in particulele respective patrunde in corpul dvs. prin mucoasele nazale si orale, in tractul respirator si prolifereaza.
Gripa se poate transmite si prin obiecte proaspat contaminate cu virusul gripal, de catre o persoana care are gripa.
Gripa este o boala contagioasa care se raspandeste rapid in comunitati: in familie, la locul de munca, in autobuz, in tren, in spitale.

Gripa este contagioasa
Simptomele apar la 1-4 zile de la patrunderea virusului in organism iar persoana infectata incepe sa transmita virusul gripal la o zi dupa aparitia simptomelor.
Adultii pot continua sa transmita virusul inca 3-7 zile dupa debutul simptomelor iar in cazul copiilor aceasta perioada se poate prelungi mai mult de 7 zile.

Vaccinarea in intreprinderi si comunitati

Gripa este o maladie respiratorie severa, cu contagiozitate mare, care poate duce, in cazuri extreme, la suspendarea activitatii in comunitati si intreprinderi.
Vaccinarea antigripala asigura beneficii evidente companiilor care decid sa sustina un asemenea program. Vaccinarea opreste transmiterea gripei la angajati, la familiile lor si la clienti, reduce absenteismul si mentine productivitatea, reducand costurile medicale. Calculele statistice arata o scadere medie a cheltuielilor de 32 pana la 85 euro per angajat, in cazul folosirii unui vaccin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu