Screeningul echografic al şoldului la sugar

Dr. Băloiu Nina Carmen , medic primar pediatrie , doctor in medicină

Motto : “ Mai bine o ecografie astăzi decât un mers şchiopătat mâine “ - Reinhard Graf , “ părintele ecografiei de şold

Statistică : 25 la sută dintre bebeluşi se nasc cu şoldurile luxate sau displazie congenitală de şold, iar 75 la sută se nasc cu şoldurile imature.

Istoria ecografiei de şold la nou-născut incepe în urmă cu 30 de ani când Prof. Dr. Reinhard Graf din Austria a pus bazele unui studiu de depistare precoce a displaziei de şold si de urmărire a evoluţiei spontane şi sub tatament a acestei afecţiuni. A adus o contribuţie fundamentala în eradicarea luxaţiei de şold în tări europene prin introducerea unui Program Naţional de Sceening al displaziei de şold prin ecografie.

Bolile tiroidiene


Dr. Goel Prashant -  medic specialist endocrinologie 

Endocrinologia este ştiinţa care studiază structura glandelor endocrine, funcţiile acestora, ocupându-se, în acelaşi timp, de bolile legate de afectarea acestor glande şi de tratamentul lor. Aceste glande sunt: tiroida, hipofiza, paratiroidele, suprarenalele, pancreasul endocrin şi glandele genitale (ovare şi testicul). Ele transmit produşii de secreţie, hormonii, direct în sânge, stimulând sau inhibând activitatea organelor respective, a ţesuturilor asupra cărora acţionează.
Hormonii se pot defini ca substanţe organice, de natură endogenă, secretate în cantităţi extrem de mici de glande endocrine sau de alte ţesuturi specializate, care pătrund prin circuitul sanguin în tot organismul. Hormonii ajută la controlarea procesului de crestere, dezvoltarea  corpului, a întregului sistem reproductiv, având un rol major în metabolisme (glucidic, lipidic, proteic..etc), fiind responsabili de maturizarea organelor.

Acneea persoanelor mature - o afecţiune care nu trebuie neglijată

Dr. Baba Ioan Camil , medic specialist dermatovenerologie



O idee greşită des întâlnită este aceea că acneea ar fi boala ”adolescenţilor”. Este adevărat că majoritatea cazurilor se remit în jurul vârstei de 20 de ani, dar, din păcate, uneori acneea îi va însoţi pe pacienţi şi în următoarele decade de viaţă. Mai delicată este situaţia persoanelor care nu au suferit de acnee în adolescenţă, la care boala se instalează la maturitate, uneori după vârsta de 30 de ani. Indiferent de vârsta la care se instalează boala aceasta va dispare în decada 6 a vieţii. Acneea persoanelor mature afectează predominant femeile, suportul acestui tip de afecţiune fiind unul genetic.

Vaccinarea antigripala

Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate) care odata introduse in organism activeaza sistemul imunitar care va secreta anticorpi ce vor proteja organismul impotriva infectiei.
Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece productie de anticorpi dureaza cateva saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de minim 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie-martie. Dar daca vaccinarea nu s-a facut toamna, se poate face si la inceputul unei epidemii de gripa. Este bine sa stiti ca virusul gripal se gaseste intr-o mare varietate de tipuri si are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce inseamna ca, chiar daca v-ati vaccinat este posibil sa contactati o infectie cu alt tip de virus gripal, insa veti face o forma mult mai usoara de boala daca sunteti vaccinati.

Reactiile adverse posibile dupa vaccinare sunt:
- reactii locale de scurta durata la locul injectarii: durere, eritem, prurit sau,
- mai rar reactii sistemice de tip: febra, frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi; toate acestea sunt de scurta durata (1-2 zile) si sunt minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.
Vaccinurile antigripale sunt contraindicate in timpul unor boli febrile acute sau in caz de alergie la substantele componente (in special la ou).

In fiecare an, odata cu venirea toamnei si scaderea temperaturilor atmosferice, creste pericolul imbolnavirii de gripa, boala infectioasa de natura virala cauzata de virusul gripal.
Statistica medicala arata ca, anual, intre 5-15% dintre adulti si 15-42% dintre copii se pot imbolnavi de gripa, in ciuda faptului ca exista un mod eficient de a o preveni: VACCINAREA.
Majoritatea persoanelor care se imbolnavesc de gripa necesita repaus la pat de minimum 5 zile si o perioada de recuperare de pana la 2 saptamani.
Unele dintre ele pot dezvolta complicatii grave asociate acesteia (de ex. Pneumonie).
Oricine este susceptibil de a se imbolnavi de gripa, chiar si oamenii sanatosi, iar complicatiile cauzate de aceasta pot aparea la orice varsta.

Cum se transmite gripa?
Gripa se raspandeste rapid in comunitati si se transmite de la o persoana la alta prin tuse si stranut.
Virusul se transmite foarte usor: o persoana infectata aflata langa dvs. nu are nevoie decat sa vorbeasca, sa tuseasca sau sa stranute pentru ca sa fiti contaminat.
Atunci cand inspirati, aspirati mici particule care contin virusururi proiectate de catre persoana infectata in spatiul inconjurator. Virusul gripal continut in particulele respective patrunde in corpul dvs. prin mucoasele nazale si orale, in tractul respirator si prolifereaza.
Gripa se poate transmite si prin obiecte proaspat contaminate cu virusul gripal, de catre o persoana care are gripa.
Gripa este o boala contagioasa care se raspandeste rapid in comunitati: in familie, la locul de munca, in autobuz, in tren, in spitale.

Gripa este contagioasa
Simptomele apar la 1-4 zile de la patrunderea virusului in organism iar persoana infectata incepe sa transmita virusul gripal la o zi dupa aparitia simptomelor.
Adultii pot continua sa transmita virusul inca 3-7 zile dupa debutul simptomelor iar in cazul copiilor aceasta perioada se poate prelungi mai mult de 7 zile.

Vaccinarea in intreprinderi si comunitati

Gripa este o maladie respiratorie severa, cu contagiozitate mare, care poate duce, in cazuri extreme, la suspendarea activitatii in comunitati si intreprinderi.
Vaccinarea antigripala asigura beneficii evidente companiilor care decid sa sustina un asemenea program. Vaccinarea opreste transmiterea gripei la angajati, la familiile lor si la clienti, reduce absenteismul si mentine productivitatea, reducand costurile medicale. Calculele statistice arata o scadere medie a cheltuielilor de 32 pana la 85 euro per angajat, in cazul folosirii unui vaccin.

Noul website al Centrului Medical Bioinvest

www.bioinvestmedicalcenter.ro

Centrul Medical Bioinvest Oradea




Conceptul "Bioinvest - medical center" este unul extrem de simplu: Pentru a le putea oferi clientilor nostri actul medical asa cum trebuie el sa fie, avem medici specialisti care folosesc aparatura de ultima generatie si care ofera, inainte de toate, respect si consideratie!

Ce inseamna, de fapt, actul medical? Efectuarea investigatiilor sigure de laborator, interpretarea corecta a rezultatelor, stabilirea diagnosticului si identificarea unei solutii terapeutice optime.

Sistemul informatizat care guverneaza activitatea Bioinvest asigura bunul mers al lucrurilor incepand de la receptie, continuand cu prelevarea, etichetarea si monitorizarea probelor, pana la generarea fiselor de client in server si gestionarea rezultatelor.

Odata cu introducerea in sistemul informatizat a datelor fiecarui client, calculatorul preia toate sarcinile de organizare, etichetare si monitorizare. Factorul uman are insa locul sau acolo unde este indispensabil. De exemplu, la recoltarea probelor. Una din preocuparile permanente ale specialistilor care se ocupa cu recoltarea probelor este asigurarea confortului pe toata durata procedurilor si prelevarea acestora in cele mai sigure conditii eliminand complet orice risc prin folosirea ustensilelor de unica folosinta. Odata finalizata recoltarea, probele biologice intra, la randul lor, in atentia calculatorului, fiind din start atribuite fisei corespunzatoare de client creata deja in server. Dupa etichetare, probele isi incep drumul atent monitorizat catre laboratorul de analize medicale. Traseul urmat de probele biologice de la recoltare pana la analizare este unul foarte strict reglementat, niciodata nu vor iesi pe aceeasi cale pe care au intrat.

Serviciile de laborator Bioinvest includ peste o suta de tipuri de analize de hematologie, coagulare, biochimie, serologie, imunologie, hormoni, markeri tumorali, microbiologie, parazitologie si multe alte teste.

E extrem de importanta siguranta analizelor. Dotarile laboratorului Bioinvest elimina interventia umana acolo unde ea nu este necesara si asigura o plaja extrem de larga de analize medicale rapide si sigure.

Centrul medical Bioinvest a reusit sa atraga medici specialisti din toate disciplinele, oferindu-le instrumentele indispensabile pentru a performa. Programele interne de informare si perfectionare continua a asigurat staff-ul medical Bioinvest ca vor fi mereu aproape de varful disciplinei medicale moderne. Mai mult, filozofia corporativa implementata la toate nivelurile organizatiei garanteaza tuturor celor ce trec pragul centrului medical ca vor fi tratati asa cum se cuvine: cu respect, consideratie si profesionalism.

Am descoperit ca tratamentul in sine e doar o parte din ceea ce pot si trebuie sa ofere serviciile medicale. Atitudinea, mediul si atmosfera din cabinet pot face minuni.

Micile detalii care insotesc actul medical in sine sunt tratate la Bioinvest ca elemente vitale ale misiunii organizatiei. Personalul Bioinvest se asigura constant ca zambetul care te intampina la receptie, consultatiile amanuntite si curatenia desavarsita vor fi constante ce te vor insoti pe tot parcursul experientei tale la Bioinvest.