Screeningul echografic al şoldului la sugar

Dr. Băloiu Nina Carmen , medic primar pediatrie , doctor in medicină

Motto : “ Mai bine o ecografie astăzi decât un mers şchiopătat mâine “ - Reinhard Graf , “ părintele ecografiei de şold

Statistică : 25 la sută dintre bebeluşi se nasc cu şoldurile luxate sau displazie congenitală de şold, iar 75 la sută se nasc cu şoldurile imature.

Istoria ecografiei de şold la nou-născut incepe în urmă cu 30 de ani când Prof. Dr. Reinhard Graf din Austria a pus bazele unui studiu de depistare precoce a displaziei de şold si de urmărire a evoluţiei spontane şi sub tatament a acestei afecţiuni. A adus o contribuţie fundamentala în eradicarea luxaţiei de şold în tări europene prin introducerea unui Program Naţional de Sceening al displaziei de şold prin ecografie.

Bolile tiroidiene


Dr. Goel Prashant -  medic specialist endocrinologie 

Endocrinologia este ştiinţa care studiază structura glandelor endocrine, funcţiile acestora, ocupându-se, în acelaşi timp, de bolile legate de afectarea acestor glande şi de tratamentul lor. Aceste glande sunt: tiroida, hipofiza, paratiroidele, suprarenalele, pancreasul endocrin şi glandele genitale (ovare şi testicul). Ele transmit produşii de secreţie, hormonii, direct în sânge, stimulând sau inhibând activitatea organelor respective, a ţesuturilor asupra cărora acţionează.
Hormonii se pot defini ca substanţe organice, de natură endogenă, secretate în cantităţi extrem de mici de glande endocrine sau de alte ţesuturi specializate, care pătrund prin circuitul sanguin în tot organismul. Hormonii ajută la controlarea procesului de crestere, dezvoltarea  corpului, a întregului sistem reproductiv, având un rol major în metabolisme (glucidic, lipidic, proteic..etc), fiind responsabili de maturizarea organelor.

Acneea persoanelor mature - o afecţiune care nu trebuie neglijată

Dr. Baba Ioan Camil , medic specialist dermatovenerologie



O idee greşită des întâlnită este aceea că acneea ar fi boala ”adolescenţilor”. Este adevărat că majoritatea cazurilor se remit în jurul vârstei de 20 de ani, dar, din păcate, uneori acneea îi va însoţi pe pacienţi şi în următoarele decade de viaţă. Mai delicată este situaţia persoanelor care nu au suferit de acnee în adolescenţă, la care boala se instalează la maturitate, uneori după vârsta de 30 de ani. Indiferent de vârsta la care se instalează boala aceasta va dispare în decada 6 a vieţii. Acneea persoanelor mature afectează predominant femeile, suportul acestui tip de afecţiune fiind unul genetic.